01 d’oct.. 2020

Què és el wayfinding?

#Wayfinding és el procés d’entendre l’espai i dissenyar senyals per ajudar a les persones a navegar en un entorn, ja sigui a peu o desplaçant-se en vehicle. No es tracta només de senyalització, el wayfinding uneix disciplines com disseny gràfic, arquitectura, paisatgisme, il·luminació, art i tecnologia per crear un sistema de navegació a l’espai ajustat a les necessitats. Quan el disseny està ben executat, el wayfinding ajuda a les persones a arribar fàcilment a la seva destinació quasi sense adonar-se’n de com ho han fet.

Els sistemes integrals de wayfinding sovint combinen senyalització, mapes i símbols que es complementen amb aplicacions mòbils i pantalles digitals. Un #projecte d’aquestes característiques requereix un anàlisi expert de l’espai, una bona planificació i un procés d’implementació ben pensat.

En algunes circumstàncies, un bon estudi de wayfinding pot ser de vital importància. La senyalització als #hospitals és un bon exemple: quan els pacients intenten assistir a una cita important o rebre atenció mèdica urgent no haurien de perdre’s pels passadissos ni acabar preguntant al taulell d’informació. Aquestes situacions creen un estrès innecessari per aquells pacients que s’enfronten a grans desafiaments de salut.

#Aeroports, estacions de tren i línies de metro són també bons exemples; la falta de senyalització podria causar gran interrupció, ja que molts passatgers tindrien dificultats per a trobar les plataformes o portes d’embarcament a temps per a fer les seves connexions. T’imagines com de complex seria moure’t pel metro de Madrid o Barcelona sense senyals?

El primer pas a realizar en un projecte d’aquestes característiques és estudiar bé l’arquitectura, l’interiorisme i la cultura del lloc. Una bona senyalització es caracteritza per la simplicitat, per la seva integració harmònica dins l’espai i per la corresponent adaptació a les necessitats de tots els usuaris. Imagina, per exemple, que el sistema de senyalització fos només visual. Com s’obre camí una persona cega o amb discapacitat visual?

S’estudien els recorreguts i els tipus d’usuaris, sempre des del punt de vista del visitant que accedeix per primera vegada al lloc, tenint molt presents a aquelles persones amb mobilitat reduïda. Amb aquest estudi s’identifiquen els encreuaments i punts de decisió on haurem de refoçar amb missatges.

El desenvolupament gràfic de les peces també és essencial per a aconseguir un bon resultat; l’elecció d’una tipografia apropiada, els colors, el tipus d’icones o l’elecció de materials adequats per a condicions climàtiques adverses, seran claus perquè el conjunt de senyalització funcioni.

La simplicitat i la claredat dels missatges és també de vital importància en un estudi de wayfinding: Independentment del seu propòsit, qualsevol persona hauria de poder interpretar el contingut d’una senyal al marge de la seva cultura o el seu idioma.

En resum: la senyalització derivada d’un estudi de wayfinding transmet seguretat i facilita l’ús d’un espai anònim. Orienta i respon a totes les preguntes, transmet confiança i confort; s’anticipa a les necessitats o dubtes dels usuaris, evitant la incertesa i el caos. Millora dràsticament la qualitat de l’experiència dels usuaris a un espai i facilita l’accessibilitat.

A Signes -des de 1982- ens dediquem només a: solucionar necessitats de senyalització.

back to top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers, per realitzar l'anàlisis de la navegació dels usuaris. Fent click en ACCEPTAR, considerarem que estàs d’acord amb el seu ús. Pots canviar la configuració o obtenir més informació AQUÍ.